Kända svenskar som vunnit Eurovision Song Contest

Genom åren har Sverige vunnit Eurovision Song Contest inte mindre än fem gånger. Senaste vinsten kom som bekant år 2012 i form av Loreen och ”Euphoria”.

ABBA

Första svenska segern kom som bekant i Brighton våren 1974, då ABBA tog hem segern med ”Waterloo”. Detta blev startskottet för en karriär som saknar motstycke. Trots att ABBA splittrades mindre än tio år senare efter segern med ”Waterloo” så han de med att sälja närmare 200 miljoner skivor samt ett antal världsturnéer. Idag har ABBA sålt över 400 miljoner skivor och är i och med det Sveriges i särklass största musikexport genom tiderna.

ABBA stövel

Herreys

Andra segern för svensk del kom tio år efter ABBA:s seger då Herreys segrade i Luxemburg med ”Diggi-loo diggi-ley”. De tre bröderna, Per, Richard och Louis, hade några intensiva år efter segern, men efter det så tog karriären mer eller mindre slut. Dock uppträder de fortfarande ibland i vissa sammanhang.

Carola

Den tredje segern för svensk del kom i Rom, Italien, i början av maj år 1991 och det i form av Carola som vann med ”Fångad av en stormvind”. Vid den här tiden var Carola redan en etablerad stjärna då hon kommit trea i samma tävling med ”Främling” år 1983. Efter segern har Carola fortsatt att tillhöra en av Sveriges mest kända sångerskor och har vunnit Melodifestivalen ytterligare en gång, nämligen med ”Evighet” år 2006.

Charlotte Nilsson

Med ”Take Me To Your Heaven” lyckades Charlotte Nilsson, numera Perelli, plocka hem Sveriges fjärde Eurovision-seger i Jerusalem 1999. Sedan dess har Perelli vunnit den svenska Melodifestivalen ytterligare en gång med ”Hero”, vilket skedde år 2008.

Loreen

Den senaste segern kom som tidigare nämnts för två år sedan när Loreen tog hem en överlägsen vinst med ”Euphoria” i Baku i Azerbadjan. Segermarginalen till tvåan Ryssland var hela 113 poäng. Totalt fick Loreen hela 18 tolvpoängare, vilket är minst sagt imponerande.